O imanju

Imanje s Dušom nalazi se u zaseoku Žuške sela Brihovo, općina Žakanje. Svega nekoliko kilometra od rijeke Kupe i graničnog prijelaza Jurovski Brod/Metlika i malograničnog prijelaza Pravutina/Krasinec. Klimatska zona 7, zimi i do minus 20°C, srećom ne događa se često.

Imanje se sastoji od 2 hektara šume čijom jugozapadnom i zapadnom stranom teče potok Obrh, malog jezerca u koje većim dijelom godine dotječe voda iz obližnjeg izvora te 2 hektara livade.

Image

Eksperimentalni vrt zauzima oko 3000 m2, a čine ga povrtnjak, voćnjak i vinograd.

Brutto površina povrtnjaka iznosi 2550 m2. Livada za košnju (materijal za kompost) je površine 2000 m2, a aktivna površina 550 m2.

Obradivu površinu od 245 m2 čini 60 neuzdignutih gredica dimenzije 500*75 cm, 3 gredice u natkritom prostoru. Dovoljno za uzgoj 43 vrste povrća za potrebe 5-6 obitelji.

Voda iz vodovoda se NE koristi za navodnjavanje.

Temelj u svim aktivnostima (pčelarstvo, povrtlarstvo, voćarstvo i vinogradarstvo) je poštivanje svega što jeste i postoji uz svjesnost o jedinstvu, cijelovitosti i interakciji na svim razinama.

Rudolf Steiner je poljoprivredno gospodarstvo opisao kao jedan organizam sa svojim organima: tlom, biljkama, životinjama i čovjekom, a koji je dio čitavog svemira. Utemeljitelj antropozofije i biološko- dinamičkog načina gospodarenja.

U biodinamičkom uzgoju koriste se preparati pod oznakom BD 500-508. U dvije šake kvalitetnog komposta ima više organizama nego ljudi na planeti.

Cilj je bio pronaći i naučiti metodu koja će moj uzgoj uzdignuti iznad uobičajenog ekološkog standarda, a ujedno biti jednostavna, efikasna i nezahtjevna. Standardni ekološki uzgoj podrazumijeva i dozvoljava uporabu industrijskih gnojiva, poboljšivača tla, insekticida i herbicida koje ne želim koristiti. To je samo zamjena za konvencionalnu tehnologiju uzgoja koja zemlji ne vraća život i uspostavlja biološku ravnotežu u potpunosti. Unatoč tome, ekološki uzgoj je neusporedivo kvalitetniji i zdraviji od konvencionalnog uzgoja.

Masovni i monokulturni konvencionalni uzgoj prouzrokovao je današnje stanje tla i hrane koju jedemo. Zapanjujući je podatak da 1% farmera upravlja sa 70% obradivog tla.

Do zdrave i nutritivne hrane može se doći jedino suprotnim načinom: stotine, tisuće malih farmi koje će snabdjevati lokalno stanovništvo.